انتشار ناگهانی مجموعهای از عکسها و آلبومهای مربوط به دوره قاجار در فضای مجازی، موجی از شگفتی و اشتیاق را در میان دوستداران تاریخ و فرهنگ ایران به وجود آورده است. این گنجینه بینظیر که شامل ۷۴ آلبوم از آلبومخانه کاخ گلستان و بیش از ۳۰۰۰ عکس تاریخی است، دریچهای نو به سوی روزگار قاجاریان میگشاید و تصویری زنده از آن دوران را به نمایش میگذارد.
در میان این عکسهای کهن، تصاویری از ناصرالدین شاه، چهارمین پادشاه قاجار، که خود از پیشگامان عکاسی در ایران بود، به چشم میخورد. او با شور و اشتیاقی وافر، دوربین عکاسی را به دست میگرفت و لحظات مختلف زندگی خود، از زنان حرمسرا و مهدعلیا (ملک جهان خانم، همسر محمد شاه و مادر ناصرالدین شاه) گرفته تا شکارگاهها، ییلاقات، مناظر طبیعی و بناهای آن دوره را ثبت میکرد.
گزارشهای تاریخی و روایتهای مستشاران و نظامیان اروپایی که در آن دوران به ایران سفر کرده بودند، از وجود دوربین عکاسی و عکس در اواخر حکومت محمد شاه قاجار خبر میدهد. این امر نشان از علاقه و توجه درباریان قاجار به این اختراع نوظهور و تمایل آنان به ثبت وقایع و تصاویر دوران خود دارد.
صبحانه گیلانی: پنیر برشته، یک تجربه فراموش نشدنی
انتشار این مجموعه عکسهای بینظیر، فرصتی مغتنم برای پژوهشگران و مورخان فراهم میکند تا با جزئیات بیشتری به بررسی و تحلیل اوضاع اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دوره قاجار بپردازند. همچنین، این گنجینه ارزشمند، برای عموم مردم نیز جذاب و دیدنی است و دریچهای به سوی گذشته پرفراز و نشیب ایران میگشاید.
ماردین: شهری با شکوه تاریخی و فرهنگی در جنوب شرقی ترکیه
بدون شک، انتشار این عکسها گامی مهم در جهت حفظ و معرفی میراث فرهنگی ایران به شمار میرود و امیدواریم شاهد انتشار و به اشتراکگذاری بیشتر چنین گنجینههای بینظیری از اعماق تاریخ ایران باشیم.
در ادامه این مطلب مجله همسفرشیم، آلبومی بینظیر از عکسهای دوره قاجار را مشاهده میکنیم. این تنها بخش کوچکی از گنجینه غنی عکاسهایی است که در مخزن تنها مجموعه ثبت میراث جهانی تهران، کاخ گلستان است که به گفته کارشناسان، دومین گنجینه عکس در دنیا بعد از انگلستان نیز میباشد.