جشن چلمو، که به آن چله بهار نیز گفته میشود، یکی از جشنهای کهن ایرانی است که در روز نهم اردیبهشت ماه برگزار میشود. این جشن نمادی که در آن ایرانیان باستان برای بزرگداشت نیروی طبیعت و تجدید حیات طبیعی جشن میگرفتند. در این مقاله در مجله همسفرشیم به بررسی تاریخچه، اهمیت و ویژگیهای این جشن باستانی خواهیم پرداخت.
تاریخچه جشن چلمو
جشن چلمو ریشه در باورها و آیینهای کهن ایرانی دارد و به عنوان نمادی از شکرگزاری برای برکات طبیعت و فراوانی بهار شناخته میشود. این جشن به ما یادآوری میکند که چگونه باستانیان ما از فصلهای مختلف و تغییرات آنها در طبیعت برای زندگی خود بهره میبردهاند. جشن چلمو به ما نشان میدهد که ایرانیان قدیم چگونه با طبیعت و فصلهای آن هماهنگی داشتهاند و زندگی خود را با تغییرات طبیعی تطبیق دادهاند.
اهمیت جشن چلمو
جشن چلمو فرصتی است برای تجدید حیات و شادمانی در کنار خانواده و دوستان، و بزرگداشت زیباییهای طبیعت در بهار. این جشن به افراد فرصت میدهد تا با همدیگر دور هم جمع شوند، به بازیهای سنتی بپردازند و از موسیقی و شعرهایی که به بهار و طبیعت اشاره دارند لذت ببرند. جشن چلمو همچنین به عنوان یک روز برای تقویت روابط اجتماعی و افزایش انسجام جامعه عمل میکند.
ویژگیهای جشن چلمو
یکی از ویژگیهای بارز جشن چلمو، برگزاری مراسم و آیینهای خاص است که معمولاً شامل خواندن اشعار، رقصهای محلی، و موسیقی سنتی است. علاوه بر این، مردم در این روز به پخت غذاهای سنتی میپردازند که اغلب با استفاده از محصولات فصلی تهیه میشود. این جشن همچنین فرصتی است برای انتقال دانش و فرهنگ به نسلهای جوانتر.
کجا بریم این جشن رو ببینیم ؟
در ۱۵ کیلومتری جاده آسفالته شهر سرچشمه به «پاریز» سیرجان، صخرهای عظیم و نسبتا بلند قد برافراشته که به «شاه خیرالله» یا «کوه عروس» یا به قول دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی در کتاب یعقوب لیث «خال کوه» معروف است.محدوده خال کوه هم اکنون در اختیار عشایر و گلهداران پاریز است.یک رسم قدیمی در میان این عشایر وجود دارد که احتمالا مربوط به قبل از اسلام و اعتقادات میترائیسم بوده است. بر اساس این رسم، مردم در روز چهلم (چهل روز بعد از نوروز) یعنی نهم اردیبهشت در کنار این کوه جمع شده و آش شیر میپزند.
شما میتوانید مطالب مرتبط با اخبار گردشگری را در مجله همسفرشیم مطالعه کنید.
پربازدیدترین اماکن گردشگری و میراث فرهنگی نوروز ۱۴۰۳
10 جاذبه گردشگری عجیب و مرموز در ایران
گردشگری در شهر سوخته زابل در استان سیستان و بلوچستان