دامغان یکی از شهرهای باستانی و تاریخی ایران است که در طول سالها به عنوان یک مقصد گردشگری مهم شناخته شده است. این شهر دارای جاذبههای تاریخی و طبیعی فراوانی است که باعث شده تا تعداد زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی به دامغان سفر کنند. در گذشته، دامغان به عنوان صددروازه شهرت داشت و به عنوان یکی از مهمترین پایتختهای اشکانیان شناخته میشد. همچنین، در دوران سلجوقیان و مغول، دامغان به عنوان یکی از مراکز مهم ایران شناخته میشد و توجه امرای سلجوقی و مغول را به خود جلب میکرد. اما متأسفانه در حال حاضر، دامغان جایگاه پررنگی در میان مقاصد گردشگری ایرانی ندارد. با این وجود، بازدید از جاذبههای تاریخی و طبیعی دامغان همچنان میتواند تجربه جذابی برای گردشگران باشد.
معرفی امامزاده جعفر دامغان
با توجه به منابع قابل اطمینان، امامزاده جعفر از آلالبیت امام زینالعابدین مشتق میشود و طبق نوشتههای معتبر، نسبت امامزاده جعفر به امام سجاد از طریق چهار واسطه تأیید شده است. یکی از مطالب جالب درباره امامزاده جعفر، وقفنامه مرتبط با آن است. این وقفنامه در سال ۸۱۵ هجری قمری در شهر دامغان تدوین و تصدیق شده است. این سند توسط ۱۰۹ شاهد و بزرگان قرن نهم در دامغان تأیید شده است. وقفنامه امامزاده جعفر نمونهای زیبا از شیوه سندنویسی و تدوین وقفنامه در آن دوره به حساب میآید. این سند، که به خط تعلیق هزار بیگ بن عزالدین عوض شاهخواری بر روی کاغذی از سمرقند نگاشته شده است، هنوز قسمتی از آن باقی مانده است.
واقف امامزاده جعفر دامعان
بر اساس اطلاعات موجود در وقفنامه، واقف این ساختمان امامزاده یک شخص به نام امیرسیفالدین علیکیا ابن سراجالدین رستم ابن حاجی بوده است. او از امرای سلسله کارکیاییان گیلان بوده و در دورهای بین سالهای ۷۷۰ تا ۱۰۰۰ قمری فعالیت داشته است. در این دوره، با رشد علاقه به ستایش سیدها و امامزادهها، قدرت کارکیاییان افزایش یافته و توجه آنها به امامزاده جعفر به دلیل خویشاوندی با آن افزایش یافته است.
معماری امامزاده جعفر
معماری بنای امامزاده جعفر در خیابان امام خمینی دامغان قرار دارد و ظاهر آن بسیار ساده و بدون تزیین است. این بنا به عنوان یک آرامگاه با تاریخچهای ساده محسوب میشود. بنا به شکل مربع است و دیوارهای آرامگاه چهار طاقنما دارد، هرکدام با یک در مجزا. ورودی اصلی به بنا از درب جنوبی و ایوان باز میشود که ارتفاع آن به حدی است که گنبد از پشت ایوان قابل مشاهده نیست. شکل قبر که به صورت صندوق مرتفعی احاطه شده، بر روی آن سنگ سیاهی به صورت عمودی نصب شده است. داخل بدنه دیوارهای امامزاده به رنگ سفید است. گنبد امامزاده با ساختار شلجمی از آجر ساده تشکیل شده است. در برابر ورودی اصلی، یک ایوان کوچک با قوس زاویهدار و دو طاقنما قرار دارد که به وسط هر یک از آنها دری به دو اتاق جانبی ایوان منتهی میشود.
یکی دیگر از جاهای دیدنی استان سمنان، امامزاده جعفر و محمد دامغان است که میتوانید مقاله آن را در سایت همسفرشیم مطالعه کنید.