راهنمای رسیدن به روستای هزار ماسوله
اورامانات، نامی که در دل خود، داستانی از طبیعت بکر، فرهنگ غنی و مردمی مهماننواز را روایت میکند. این منطقه، در بخش اورامان شهرستان سروآباد در غرب استان کردستان واقع شده و گویی نگینی درخشان در این دیار کوهستانی میدرخشد. این روستا، مرز مشترکی با عراق دارد و از غرب به این کشور و از جنوب به استان کرمانشاه محدود میشود. جادهای به طول ۷۵ کیلومتر، این سرزمین بکر را به مریوان، یکی از شهرهای کردستان، متصل میکند.
طبیعت اورامانات، گویی تابلویی بینظیر از خلقت خداوند است. دشتهای پرپیچوخم، رودهای زیبا و گوناگون، چشمههای خروشان و کوههای سر به فلک کشیده، هر بینندهای را مجذوب خود میکنند. چشمههای مشهور سیروان و لیله، از جمله جاذبههای طبیعی این منطقه هستند که در نزدیکی مرز عراق به هم میپیوندند و پیوندگاه آنها را دروله مینامند.
معماری اورامانات، حکایتی دیگر از هنر و ذوق مردمان این سرزمین دارد. خانههای این منطقه، بهطور کلی از سنگ ساخته شدهاند و بهصورت خشکهچین و پلکانی بنا شدهاند. این سبک معماری، چهرهای منحصر به فرد به اورامانات بخشیده و به همین دلیل، به آن روستای هزار ماسوله نیز میگویند. اورامانات، از دو قسمت کوچک و بزرگ تشکیل شده است. قسمت کوچک مربوط به شهر حلبچه از توابع کشور عراق است و قسمت بزرگ جزو استانهای کرمانشاه و کردستان ایران محسوب میشود.
روستای اورامان تخت، مرکز بخش اورامان و نمادی از این سرزمین بکر است. مردمی که در این روستا زندگی میکنند، اغلب در شهرهای مختلفی چون تهران، مریوان، سنندج، حلبچه، جوانرود، کامیاران، روانسر و کرمانشاه سکونت دارند. این دهکده تاریخی در اصل از سه قسمت به نامهای هورامان تخت، ژاورو و لهون تشکیل شده است.
سفر به اورامانات، تجربهای فراموشنشدنی از طبیعت بکر، فرهنگ غنی و مهماننوازی مردمان این دیار است. اگر به دنبال مکانی آرام و دلانگیز برای سفر هستید، اورامانات را در فهرست مقاصد خود قرار دهید.
روستای اورامان، که به هزار ماسوله نیز شهرت دارد، یکی از زیباترین و بکرترین مناطق ایران است. این روستا در استان کردستان و در نزدیکی شهر مریوان واقع شده است. اگر قصد سفر به این روستای تاریخی و دیدنی را دارید، در ادامه به معرفی مسیرهای دسترسی به آن میپردازیم.
رازهای دیرینهی و تاریخچه روستای اورامانات
روستای اورامانات، گویی گنجینهای از تمدنهای کهن را در آغوش خود جای داده و هر گوشهای از آن، حکایتی از مردمان و زندگی در گذر زمان را روایت میکند.
شواهدی که در نزدیکی دهکدههای ناو، هجیج و اسپریز یافت شده، نشان از سکونت مردمانی در این منطقه حدود 40 هزار سال پیش دارد. این مردمان غارنشین، در دورهی پارینهسنگی میزیستند و ابزارها و بقایای اجاقهایشان، گویای زندگی در آن دوران سخت است. در غارهای مرو و گیلان، استخوانهایی که شبیه به بز کوهی هستند، به همراه بقایای انسانهای غارنشین کشف شده است.
اما داستان اورامانات به اینجا ختم نمیشود. در غارهای شانیدر و بیستون، استخوانهایی از انسانهای نئاندرتال یافت شده که قدمتشان به بیش از 40 هزار سال میرسد. گویی این سرزمین، همواره مامنی برای بشر بوده و در گذر زمان، شاهد طلوع و غروب تمدنهای مختلف.
به مرور زمان، انسانهایی به این منطقه مهاجرت میکنند و ردپای آنها در غاری به نام کناچه به جا میماند. در حوالی دهکده روآر، گورستان وسیعی از جنس سنگ با سقفی گنبدی و تعدادی خانه کشف شده که نشان از زندگی انسانها در عصر آهن در این ناحیه دارد. قدمت این یافتهها به بیش از 3000 سال پیش میرسد و معماری آن، شباهتهایی به ناحیه غرب زاگرس دارد.
طراحی و ساخت این گورستان به صورت خشکهچین انجام شده و در نزدیکی روستای تنگی ور، کتیبهای یافت شده که گویا از دوران آشوریها به یادگار مانده است. تصاویری از فرمانروای آشوریها به نام “سارگون دوم” بر روی این کتیبه حکاکی شده و سنگنوشتهای به خط میخی نیز در این محل کشف شده که پس از ترجمه توسط کارشناسان، به موضوع حملههای آشوریها به مناطق اورامان و زاگرس اشاره میکند.
اورامانات، گویی گنجینهای از تاریخ و تمدن است که در هر گوشهای از آن، رازهایی از زندگی مردمان در گذر زمان نهفته است. سفری به این سرزمین، سفری به اعماق تاریخ و تمدنهای کهن خواهد بود که خاطرهای به یادماندنی را در ذهن شما به یادگار خواهد گذاشت.
مسیریابی و راهنمای سفر به اورامانات
برای رسیدن به این روستای چشمنواز، چندین راه وجود دارد که در اینجا به تفکیک وسایل نقلیه، شما را راهنمایی میکنیم.
سفر با خودروی شخصی
- از تهران: برای رفتن به اورامان از تهران با خودروی شخصی، باید مسیری حدود 660 کیلومتر را طی کنید. در این مسیر، از شهرهای ساوه، همدان و سنندج عبور خواهید کرد و در نهایت به سروآباد و سپس اورامان خواهید رسید.
- از سایر شهرها: اگر از سایر شهرهای ایران قصد سفر به اورامان را دارید، میتوانید با استفاده از نقشه و مسیریاب، بهترین مسیر را برای خود انتخاب کنید.
سفر با هواپیما
- از تهران: برای رفتن به اورامان با هواپیما، ابتدا باید به سنندج پرواز کنید. در حال حاضر، پروازهای مستقیمی از تهران به سنندج توسط شرکتهای هواپیمایی مختلف انجام میشود.
- از سایر شهرها: اگر از سایر شهرها قصد سفر به اورامان را با هواپیما دارید، میتوانید به نزدیکترین فرودگاه به اورامان (فرودگاه سنندج) پرواز کنید.
سفر با اتوبوس
- از تهران: برای رفتن به اورامان با اتوبوس، میتوانید از ترمینال جنوب تهران به سمت سنندج حرکت کنید. اتوبوسهای مختلفی در این مسیر فعالیت میکنند و زمان سفر حدود 10 تا 12 ساعت است.
- از سایر شهرها: اگر از سایر شهرها قصد سفر به اورامان را با اتوبوس دارید، میتوانید از ترمینال مسافربری شهر خود به سمت سنندج یا سروآباد اتوبوس بگیرید.
راز نام اورامان
اورامان، یا هورامان، نامی پر رمز و راز که در سینه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس نهفته است. در این سرزمین کهن، داستانی دیرینه نهفته است که در نامش نیز نمود یافته است. نام اورامان از دو بخش “هورا” و “مان” تشکیل شده است. در مورد ریشه و معنای این دو بخش، نظرات مختلفی وجود دارد. برخی معتقدند که “هورا” برگرفته از “اهورا” به معنی خدای یگانه در دین زرتشت است. در این صورت، “اورامان” به معنای “خانه اهورامزدا” خواهد بود.
نظریه دیگری، “هورا” را برگرفته از “هور” به معنی خورشید در زبان اوستایی میداند. در این صورت، “اورامان” به معنای “خانه خورشید” یا “جایگاه خورشید” خواهد بود. مردم اورامان بر این باورند که در گذشته، این سرزمین یکی از شهرهای بزرگ و مهم منطقه بوده و مرکزیت و حکومت را به عهده داشته است. آنها نام “تخت اورامان” را گواه این مدعا میدانند و معتقدند که این نام نشان دهنده وجود تخت حکومتی و مرکزیت حکومت در این منطقه بوده است.
کاوشهای باستانشناسی در اورامان، گواه قدمت شش هزار ساله این سرزمین است. شواهدی از دوره مس و سنگ و همچنین کتیبهای آشوری که در این منطقه کشف شده است، نشان از سابقه دیرینه و تمدن کهن اورامان دارد. برخی نیز معتقدند که مرکزیت شهری اورامان به دوره ساسانیان باز میگردد. با وجود این، برای اثبات قطعی این موضوع، نیاز به اسناد و مدارک دقیقتر است که هنوز به دست نیامده است.
آداب و رسوم و نامهایی که در این منطقه رواج دارند، نشان از قدمت و فرهنگ غنی آن دارد. با این حال، برای تعیین دقیق دوره تاریخی شهر اورامان، به تحقیقات و کاوشهای بیشتر نیاز است.
زمان مناسب و نکاتی برای سفر به اورامانات
بهار و تابستان به دلیل آب و هوای مطبوع، بهترین زمان سفر به این منطقه هستند. در روستای اورامان هتل یا اقامتگاه بومگردی وجود ندارد، اما میتوانید در خانههای اهالی روستا اقامت کنید. برای سفر به اورامان، حتماً لباس گرم، کفش مناسب پیادهروی، عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب و کلاه به همراه داشته باشید. در روستای اورامان، دسترسی به اینترنت و تلفن همراه ممکن است محدود باشد.
سفر به اورامانات، خاطرهای خوش از طبیعت بکر و زیباییهای بینظیر این سرزمین را در ذهن شما به یادگار خواهد گذاشت. شما میتوانید مطالب مرتبط با طبیعتگردی و همچنین مشاهده انواع جاذبه های گردشگری را در مجله همسفرشیم مطالعه کنید.
همچنین این مطالب مفید هستند :
جدیدترین جاذبه گردشگری دبی؛ شهر توهم!