معرفی گور دخمه های عیلامی
گور دخمههای عیلامی، یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی و باستانشناسی استان خوزستان است. این گور در نزدیکی شهر شوش واقع شده و دارای اهمیت ویژهای در دورههای تاریخی پیش از اسلام بوده است. گور دخمههای عیلامی به عنوان یکی از مراکز مهم سیاسی و مذهبی امپراتوری عیلام محسوب میشده است. در این کوه بقایای قصرها، معابد و دخمههای شاهان عیلامی به جا مانده است.
مجموعه دخمههای گور به عنوان یکی از مهمترین آثار باقیمانده از تمدن عیلام شناخته میشود. دخمهها محل دفن پادشاهان و بزرگان عیلامی بودهاند. کاوشهای باستانشناسی انجام شده در این محوطه، اطلاعات ارزشمندی درباره فرهنگ، هنر و معماری عیلامیان ارائه کرده است. همچنین در گور دخمههای عیلامی، آثار سنگنگارههای باستانی نیز به جا مانده که بیانگر رسوم و باورهای مردم عیلام است.
این محوطه باستانی به عنوان یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری تاریخی استان خوزستان مطرح است و هر ساله میزبان بازدیدکنندگان زیادی است. در مجموع، گور دخمههای عیلامی به عنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی عیلام در خوزستان شناخته میشود و حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره تمدن و فرهنگ این سرزمین باستانی است. در ادامه به بررسی آدرس و اقامتگاه های نزدیک به این گور میپردازیم:
معنی گور دخمه
گوردخمه نوعی معماری صخرهای و قدیمی است که در صخره ها، کوه ها یا تپه ها برای خاکسپاری متوفیان ساخته میشدهاست. این فضاهای اتاقی شکل، معمولا جای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیاء و برگزاری مراسم داشتهاند. گوردخمه با دخمه تفاوت دارد. دخمه مکانی است که بر فراز بلندی ایجاد میشود و متوفی در آنجا قرار داده میشود تا توسط حیوانات و پرندگان متلاشی شود. همچنین گوردخمه گاه بهطور هممعنی و مترادف با استودان به کار گرفته میشود، در حالیکه این دو از لحاظ ساختاری با هم تفاوت دارند؛ استودانها حفرههایی هستند که در گذشته برای نگهداری استخوان متوفیان در داخل صخرهها ایجاد میشدند.
آدرس گور دخمه های عیلامی
گور دخمههای عیلامی در شمال شرق اهواز، در منطقه کوهساران و نزدیک روستای علی کله واقع شدهاند. برای دسترسی به این گور دخمهها، باید از جاده اهواز-اندیمشک به سمت روستای علی کله رفته و پس از رسیدن به روستا، حدود 1 کیلومتر پیادهروی کنید.
نزدیک ترین محل اقامت به گور دخمه های عیلامی
در ادامه به معرفی چندتا از بهترین اقامتگاه های اهواز که نزدیک به گور دخمه های عیلامی هستند، میپردازیم:
اقامتگاه بومگردی تاریشا: اقامتگاه بومگردی تاریشا در نزدیکی روستای علی کله و گور دخمههای عیلامی واقع شده است. این اقامتگاه به مهمانان تجربهای از زندگی محلی و فرهنگ منطقه ارائه میدهد و امکاناتی نظیر اتاقهای سنتی و غذاهای محلی را فراهم میکند. فاصله این اقامتگاه تا گور دخمههای عیلامی حدود 5 تا 7 کیلومتر است، که دسترسی به این جاذبه تاریخی را برای مهمانان آسان میکند. با اقامت در تاریشا بازدیدکنندگان میتوانند به راحتی از گور دخمهها بازدید کرده و از زیباییهای طبیعی و فرهنگی منطقه بهرهمند شوند.
اقامتگاه بومگردی آوان: اقامتگاه بومگردی آوان یک اقامتگاه سنتی و بومگردی است که در شهر ایذه، استان خوزستان واقع شده است. این اقامتگاه در یکی از زیباترین مناطق طبیعی ایران قرار دارد و به دلیل معماری سنتی و محلی آن، میزبانان را به تجربه ای از زندگی سنتی و بومگردی دعوت می کند. اقامتگاه بومگردی آوان در فاصله ی 15 کیلومتری از شهر ایذه و 30 کیلومتری از گور دخمه های عیلامی قرار دارد. اگر شما به دنبال تجربه ای از زندگی سنتی و بومگردی در یکی از زیباترین مناطق طبیعی ایران هستید، اقامتگاه بومگردی آوان گزینه ای مناسب برای شما خواهد بود.
جاهای دیدنی نزدیک به گور دخمه های عیلامی
دریاچه سد طوفماری مکوند یکی از جاهای دیدنی استان خوزستان است که در نزدیکی گور دخمه های عیلامی قرار دارد. دریاچه سد طوفماری مکوند در استان خوزستان، یکی از دریاچههای مهار شده به وسیله سدی از نوع خاکی با هسته رسی است که طول تاج آن 320 متر میباشد. این سد در نزدیکی شهرستان هفتکل واقع شده و با ظرفیت و کاربریهای گوناگون، نقش مهمی در مدیریت منابع آب منطقه ایفا میکند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقالهی دریاچه سد طوفماری مکوند را مطالعه کنید.
تجربه سایت همسفرشیم دربارهی گور دخمه های عیلامی
این گور دخمهها در دل کوه تراشیده شدهاند و به صورت اتاقهایی کوچک با ورودیهای هلالی شکل هستند. در داخل برخی از این گور دخمهها، نقوش و حجاریهایی از حیوانات، انسان و نمادهای مذهبی دیده میشود. این گور دخمهها در دو طبقه و در ارتفاعات مختلف کوه قرار گرفتهاند و قدمت آنها به دوره عیلامیان (حدود 3000 تا 2500 سال پیش) میرسد.
متأسفانه در حال حاضر امکانات رفاهی و خدماتی خاصی برای گردشگران در این محل وجود ندارد و مسیر دسترسی به آنها تا حدی صعبالعبور است. پس برای رسیدن به این بنای تاریخی باید صبور باشید. این محوطه باستانی در یک منطقه کوهستانی قرار دارد که شهرداری آن را تبدیل به بوستان کرده است. اما جال است بدانید که در حال حاضر میراث فرهنگی این محوطه را رها کرده و شهرداری هم حاضر به هزینه در این محوطه نیست و معتقد است که تنها در صورتی که میراث فرهنگی این محوطه را تعیین و تکلیف کند، به وضع آن رسیدگی خواهد شد. استاندار خوزستان نیز به تازگی از این محوطه بازدید کرده و به شهرداری و استانداری پیشنهاد داده که منطقه 7 اهواز به دلیل جنبههای تاریخی میتواند تبدیل به یک محور گردشگری شود. امیدواریم به این بنای تاریخی اهمیت خیلی بیشتری داده شود.
در نتیجه برای مسافرت به استان خوزستان، کوه دخمه های عیلامی را از دست ندهید.
در این مقاله به بررسی کامل گور دخمه های عیلامی استان خوزستان پرداختیم. این گور دخمه ها از بناهای تاریخی و بسیار قدیمی خوزستان محسوب میشوند. اگر علاقه مند به تماشای بناهای تاریخی ایران هستید، این مکان میتواند گزینه ی مناسبی برای دیدن باشد.
یکی دیگر از جاهای دیدنی استان خوزستان، چشمه سوزنگر است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقالهی چشمه سوزنگر را مطالعه کنید.